Елизабет II присъства на церемония по случай годишнината от победата над нацистка Германия

gettyimages (архив)
share

Британската кралица Елизабет Втора присъства на церемония в центъра на Лондон по случай 70-годишнината от победата над нацистка Германия през Втората световна война днес - в третия, последен ден от тържествата, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Главата на Англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, отслужи литургия в Уестминстърското абатство. Месата бе последвана от военен парад, който премина край сградата на министерството на финансите, от която Уинстън Чърчил е произнесъл речта на победата на 8 май 1945 г. Кралица Елизабет Втора бе придружена от своя съпруг принц Филип, престолонаследника принц Чарлз и съпругата му Камила.

Присъстваха също току-що преизбраният премиер Дейвид Камерън и близо хиляда ветерани от войната със семействата си. "Нашата благодарност е не само за победата в Европа, но и за помирението в Европа, което последва, без да бъде очевидно или автоматично", заяви Кентърбърийският архиепископ. През Втората световна война загиват общо 580 000 военнослужещи от кралските въоръжени сили - британци и хора от колониите - както и над 67 000 цивилни британци.

Водещи новини

Още новини