Камерън обяви, че ще формира новото правителство и ще свика референдум за оставане на страната в ЕС

gettyimages
share

Британският премиер Дейвид Камерън обяви днес, че ще формира новото британско правителство и ще свика обещания от него референдум за оставане на страната в ЕС след триумфа на неговите консерватори на произведените вчера парламентарни избори, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Партията на Камерън изненадващо спечели абсолютно мнозинство в Камарата на общините и ще може да състави самостоятелно правителство. "Да, ние ще организираме такъв референдум за нашето бъдеще в Европа", каза британският премиер пред медиите, след като посети кралица Елизабет - формална процедура, която постави началото на процеса на формиране на новия кабинет.

Камерън обеща да започне да изпълнява възможно най-скоро своя план за прехвърляне на повече правомощия на шотландското правителство. Той обеща Шотландия да се сдобие с най-широката автономия за регион "в целия свят", включително в областта на данъчната политика. Шотландската национална партия, която е за независимост на северната област, спечели почти всички мандати в британския парламент от региона.

Водещи новини

Още новини