Дейвид Камерън обяви победата си на вота

gettyimages
share

Британският премиер Дейвид Камерън обяви победата на своята Консервативна партия на парламентарните избори вчера, предаде Би Би Си.

Днес ръководителят на правителството на Обединеното кралство пристигна в централата на своята политическа формация и изрази надежда, че ще може да състави нов и еднопартиен кабинет. По предварителни данни консерваторите печелят 329 места от 650-те кресла в Камарата на общините (долната камара на органа на законодателната власт). Камерън обаче подчерта, че все още е рано да се говори за съставянето на еднопартийно правителство.

Основната опозиционна сила – лейбъристите по данни на екзитпола имат 233-ма представители. Партията на Ед Милибанд загуби много гласове в Шотландия, където се наложи борещата се за независимост на автономната провинция Шотландската народна партия (ШНП), която получава 56 от 59-те места, отделени за Шотландия в парламента.

Коалиционният партньор на Камерън – Либералдемократическата партия имат осем места, толкова места имат и представителите на протестантите в Северна Ирландия (Ълстър) - Демократична юнионистка партия, партията на Уелс (Плейд Камри) – три, Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) на евроскептика Найджъл Фараж – две, Зелените имат един депутат, а независимите кандидати и по-малките партии разполагат с общо 11 депутати.

По-рано представителите на протестантите в Ълстър подадоха ръка на консерваторите. Лидерът на юнионистите Питър Робинсън заяви, че е готов да подкрепи проектираното правителство на Камерън срещу увеличаването на финансирането на Северна Ирландия.

Камерън в коментар на предварителните резултати заяви, че ще работи за запазването на целостта на Великобритания.

Водещи новини

Още новини