20-годишна студентка е най-младият британски депутат от 1667 г.

  • 08 май 2015 07:08

  • 1599
  • 0
20-годишна студентка е най-младият британски депутат от 1667 г.
© gettyimages

Кандидатката на Шотландската национална партия (ШНП), 20-годишната студентка по политология Мхеъри Блак, спечели място в следващия британски парламент, с което стана най-младият британски депутат от векове, предаде АП.

Блак спечели мястото в избирателния район Пейсли и Ренфрюшър Саут, побеждавайки една от централните фигури на Лейбъристката партия Дъглас Александър. Тя става най-младият депутат в британския парламент от 1667 г. насам. 47-годишният Александър, който е външен министър в правителството в сянка на лейбъристите, призна поражението си и похвали младата си съперничка за "великолепната й кампания". На хората, които я критикуват за липсата на опит, Блак противопоставя решителността си и подчертава, че щом е достатъчно възрастна "да си плаща данъците или да отиде в Афганистан", значи може да заеме мястото си в Камарата на общините, отбелязва АФП.

ШНП се бори за независимост на Шотландия. Според прогнозни резултати от екзит пол партията може да спечели 58 от 59 възможни места в Шотландия, като в миналия парламент тя имаше само шестима депутати. Повечето спечелени места в Шотландия са взети от лейбъристите, отбелязва АП.

В същия екзит пол се дават 316 места на консерваторите на премиера Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г., 239 на лейбъристите, 10 на либералдемократите и 2 на еврофобската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП).

Последвайте канала на

БТА
1599 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини