Белгия: Хората да докладват за терористи по телефона

share

Белгийски депутати предлагат да бъде въведен единен национален телефонен номер за приемането на информация за възможни терористи, съобщават местни медии.

Предвижда се приемането на сигнали от близки и познати на хора, склонни към радикализация. Сигналите ще бъдат приемани от полицаи, обучени за целта, които ще водят разговора по наръчник с въпроси. В случай на основателни съмнения, те ще предават информацията в срок до 24 часа на съответните служби. Решението за откриването на такава линия ще бъде взето до лятото. Друга част от идеята е местната администрация да получи повече правомощия за съвместни проверки с полицията на места, за които се предполага, че са средища на радикалисти. В случай, че при проверките съмненията бъдат потвърдени, администрацията ще разполага с властта да закрива тези средища със забрана на дейността им.

По повод решението от тази седмица за понижаването на равнището на готовност за действия срещу терористични заплахи в Белгия днес медиите уточняват, че ще бъде намален броят на военните, заети с охраната на обществени обекти. От 300, броят на патрулиращите на открито войници ще бъде сведен до 210, като присъствието им се запазва около централите на международните организации в Брюксел и пред съдебните палати в столицата и в порта Антверпен.

Войници ще останат на пост също пред някои посолства и министерства, както и пред сгради на еврейската общност. Тези мерки ще подлежат на преразглеждане всеки месец, освен ако обстоятелствата не наложат спешна преоценка.

Водещи новини

Още новини