Кметът на Брюксел: Нови атентати са неизбежни

  • 21 януари 2015 11:50

  • 1138
  • 0
Кметът на Брюксел: Нови атентати са неизбежни
© gettyimages

Близо седмица след антитерористичната операция на белгийската полиция във Вервие въпросите без отговор стават повече, отчитат местните медии.

Все още остава неизяснена самоличността на двамата застреляни предполагаеми терористи. Медиите се позовават на източници от разследването, за да съобщят, че съпричастен към предотвратеното терористично нападение е бил затворник, предавал нарежданията на белгийски джихадист от Гърция към ликвидираните терористи. Затворникът е служел за посредник между предполагаемия "мозък" на пресеченото нападение и самите
терористи, но това поставя въпроса за достъпа на затворници до телефони.

Новият въпрос, възникнал снощи, е как е възможно осъден с поставена електронна гривна за проследяване да бъде обявен за международно издирване, докато през цялото време си е у дома в Брюксел. Този въпрос се появи, след като преди часове младеж с такава гривна се предаде сам в столичната полиция, щом научил от интернет, че го търсят.

Нов атентат е неизбежен, заявява в интервю тази сутрин кметът на Брюксел Иван Мейор. Той прави това изявление предвид атентата в Еврейския музей в белгийската столица от миналото лято, при който загинаха четирима души. Медиите съобщават днес, че продажбите на бронежилетки в Белгия в последните дни са се повишили пет пъти. За някои модели се налага предварително записване и изчакване от няколко седмици. Търговци обясняват, че са получили многобройни поръчки от белгийската и френската полиция в последните дни, но и че има много клиенти, които са "обикновени граждани". За да продадат бронежилетки на случайни хора, търговците изискват подписването на декларация, че предпазното средство няма да бъде използвано с терористични цели.

Последвайте канала на

БТА
1138 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини