Судетските немци се отказаха от искането за връщането на земите си към Прага

share

Организацията на немците от Судетите, експулсирани след Втората световна война от Чехословакия, се отказаха да искат възстановяване на земите им - тема, която дълго време тровеше отношенията между Германия и Чехия, предаде АФП.

На конгрес през уикенда в Мюнхен организацията на немците от Судетите изтегли от устава си параграфите, в които се говореше за възстановяване на земите или обезщетяване в същите размери на прокудените. Сега асоциацията си поставя за цел да се бори навсякъде по света с експулсирането, етническото прочистване, престъпленията срещу човечеството и отчуждаването на имотите. Организацията искаше от дълго време да се анулират постановленията, подписани от чехословашкия президент Едвард Бенеш от 1945 и 1946 г., които послужиха за юридическа основа за експулсирането на германците от Судетите.

Анексирането през 1938 г. на тази територия от Чехословакия от режима на Хитлер бе прието от Франция и Великобритания. След края на войната германците от Судетите, които живееха в тези райони от векове, бяха лишени от чехословашкото си гражданство и от имуществото си. Обвинени колективно, че са подкрепяли нацистите и техните престъпления 2,5 милиона души бяха експулсирани.

Водещи новини

Още новини