Спецслужбите в Рим: ИД може да нанесе въздушен удар на Италия

share

“Ислямска държава” започва пиратски набези в Средиземно море и може да нанесе въздушен удар на Италия, предупредиха спецслужбите в Рим.

Джихадистите вече контролират доста крайбрежни градове в Либия само на няколкостотин километра от Европа. Източник от италианското разузнаване смята, че ислямистите знаят как да всеят хаос в европейските води. Анализ, изготвен за военните в Рим, гласи: “Моторници могат да атакуват риболовни съдове, круизни лайнери, малки търговски кораби, както и бреговата охрана, в случая за да се вземат хора в плен, които после да бъдат показвани в оранжеви гащеризони и с ножове, опрени във вратовете им.” Съдовете, натъпкани с имигранти, могат да бъдат използвани за мисии камикадзе, добавят експертите, пише 24 часа.

По данни на римските спецслужби от либийския град Сирт - родното място на Кадафи, ислямистите имали готовност да пуснат самолети, които да атакуват Италия. След предупреждението ПВО на Апенините била поставена в готовност. Атаките щели вероятно да извършат терористи единаци и било невъзможно те да се предвидят и осуетят.

Шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников съобщи, че на страната на джихадистите в Ирак воюват около 1700 руснаци. Вчера там “Ислямска държава” екзекутира 150 души.

Водещи новини

Още новини