Радикалната левица печели изборите в Гърция

gettyimages
share

Първите прогнозни резултати от изборите в Гърция, базирани на така наречените екзит-пол извлечения, сочат, че СИРИЗА води с 37% от гласовете на гърците. Втора е управляващата до момента „Нова демокрация” с 25%, предаде Нова телевизия.

Крайнодясната „Златна зора” се подрежда трета с 6,4% от гласовете. Партията "Потами" получи 6,2%. "Комунистическата партия на Гърция" взе 5 на сто от гласовете. Последна е традиционната левица ПАСОК, която получи едва 4,5 на сто от вота на избирателите в Гърция. Що се отнася до новата партия на Андреас Папандреу - "Движение за промяна", тя остава извън парламента.

Още от рано сутринта пред избирателните секции започнаха да се събират хора. Въпреки кратката предизборна кампания, предсрочните парламентарни избори предизвикват интереса на гласоподавателите. Лидерът на радикалната левица СИРИЗА, който изнерви финансовите пазари с резките си критики към спасителния план за Гърция, гласува в много добро настроение. „Посланието е, че нашето общо бъдеще в Европа не е това на строгите икономии. А е това на демокрацията, солидарността и сътрудничеството”, заяви Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА.

Досегашният премиер и лидер на десноцентристката „Нова демокрация” също изрази оптимизъм и заложи на все още не решилите за кого да гласуват. „Тези избори са решителни за нашето бъдеще и за бъдещето на децата ни. Днес решаваме дали ще продължим напред със сила, сигурност и доверие, или ще се впуснем в една авантюра”, коментира Андонис Самарас, лидер на „Нова демокрация”.

Въпреки че изразяват по различен начин очакванията, повечето избиратели са категорични, че трябва да има радикална промяна. Изборният ден не мина и без куриозни случки. Бившият гръцки премиер и лидер на „Нова демокрация” Константинос Караманлис е срещнал трудности при гласуването си в Солун. Секционната комисия в неговия район не се явила навреме и членовете ѝ били доведени с полиция.

Водещи новини

Още новини