10 млн. гърци избират нов парламент, решават бъдещето на еврозоната (обновена)

  • 25 януари 2015 06:44

  • 3452
  • 5
10 млн. гърци избират нов парламент, решават бъдещето на еврозоната (обновена)
© Getty Images/Guliver

Около десет милиона гърци днес ще избират нови народни представители. Вотът е предсрочен и се оценява като  най-критичния за последните десетилетия, а до него се стигна, след като парламентът на страната не успя да избере нов държавен глава в края на миналата година.

Изборните секции отвориха врати в 5,00 ч. по Гринуич (7,00 ч. бълг. време) и ще затворят в 17,00 ч. по Гринуич (19,00 ч. бълг. време), предаде Франс прес.

Върховният съд на Гърция допусна до изборната надпревара 18 партии и четири коалиции. Основни претенденти за властта са  радикалната левица СИРИЗА, сочена от социолозите в предварителните им сондажи за фаворит, и десноценстристката Нова демокрация, управлявала досега в коалиция със социалистите от ПАСОК.

СИРИЗА създаде смут в Европа, като стана втора политическа сила на изборите за парламент в Гърция през юни 2012 г.,  заемайки 72 от 300 депутатски места.

Съгласно закона в Гърция победителят от изборите получава бонус от 50 допълнителни места, което го улеснява значително при управлението на страната.

Ако СИРИЗА спечели, това ще е първият триумф на левицата в политиката от създаването на новогръцката държава. Въпросът,  който вълнува всички, е с колко и дали гласувалите за нея ще й осигурят самостоятелно управление. В противен случай ще се  търсят коалиции. За момента обаче партиите са заели изчаквателна позиция, пише БТА.

СИРИЗА придоби популярност, след като нейният лидер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли изправи на нокти европейските лидери, обещавайки Гърция  да се откаже от заемите, получавани от ЕС и МВФ, поставили страната в режим на строги икономии.

Наблюдатели в Атина предупреждават, че новото правителство, каквото и да е то, ще бъде изправено пред остър финансов проблем още с идването си на власт.

Малко преди вота четирите водещи банки в Гърция поискаха от Европейската централна банка финансова подкрепа по линия на  програмата за спешна ликвидна помощ (ELA), тъй като се опасяват от недостиг на парични средства и поради изтичане на средства от банките вследствие на масовото теглене на пари и сътресенията, породени от швейцарския франк.

По-рано тази седмица Ципрас обяви, че в случай на изборна победа неговата партия СИРИЗА ще се откаже от мерките на строги  икономии и ще се бори за отписване на държавния дълг. Допитванията показват, че гърците днес застават днес пред  урните с единствената мисъл да кажат "не" на политическото статукво и на жестоките икономии.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3452 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Вън България от ЕС и НАТО

2015.01.26 | 08:52

5
Искам СИРИЗА да спечели и да започне разпада на ЕС!

2015.01.26 | 08:52

4
успех на СИЗИРА
тикви

2015.01.26 | 08:52

3
Тая цензора много педераси се навъдиха-имало свобода на словота боклуци.

2015.01.26 | 08:52

1
Написах мнение за гореспоменатите европеиски институции и веднага го трият.

2015.01.26 | 08:52

2
Браво на Ципрас , АКО това не е популистки ход !!!

Добави коментар

Водещи новини