Оланд: Днес Париж е столица на света (обновена+видео)

Getty Images/Guliver
share

Днес Париж е столицата на света, заяви френският президент Франсоа Оланд.

Междувременно хиляди хора се събират в центъра на френската столица, за да се включат в шествието за единство пред лицето на екстремизма.

„Цялата страна ще се вдигне”, каза френският президент пред министрите от своя кабинет преди да вземе участие в акцията в памет на 17-те жертви на джихадистки атаки от последната седмица.

Площадът на Републиката в Париж, откъдето ще потегли шествието, вече е почернял от хора, съобщи агенцията от мястото на събитието.

"Размахайте писалките си" и "Свобода, равенство, рисувайте, пишете", се чете на плакатите в памет на 17-те загинали при трите терористични нападения тази седмица.

12 души бяха убити при атаката срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в сряда, жена полицай загина при престрелка на следващия ден, а четирима заложници намериха смъртта в магазин за кашерни храни в петък. Тримата джихадисти, двама от които бяха братя, бяха ликвидирани от френските специални части. Очаква се на днешното историческо шествие, което ще се състои под засилена полицейска охрана, да присъстват стотици хиляди хора и около 50 високопоставени чуждестранни представители.

Под студеното зимно слънце много от участниците вшествието снимаха цветята и плакатите, включително вече известното "Аз съм Шарли", до статуята на Републиката в центъра на площада, от който ще започне "Републиканското шествие".

34-годишният мюсюлманин от Кот д'Ивоар Ласина Траоре заяви пред АФП, че ще участва в шествието, за да утвърди френските ценности, свободата и равенството. Шествието е "истински знак за силата на Франция: че Франция е силна, че е единна срещу всички", които са извършвали атентати, добави той.

 

Водещи новини

Още новини