И ОССЕ ни разкритикува за бунта срещу Цар Киро

share

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заклейми скорошните изблици на антиромско насилие в Европа, призовавайки лидерите да оставят националистическите и нетолерантни изказвания извън политиката, предаде АФП.

„Стигматизирането на цяла общност и търсенето на отмъщение за престъпления, вероятно извършени от един представител на тази общност е дълбоко тревожещо”, заяви Кнут Волебек, върховен комисар на ОССЕ за националните малцинства.

Реакцията му идва след като в България избухнаха националистически протести след убийството на младеж от приближени на ромски бос. Полицията арестува стотици хора, скандирали расистки и неонацистки призиви, много от демонстрантите са били въоръжени с ножове и бухалки. Насилието е било „провокирано от крайни националисти, които се възползват от несигурността, свързана с икономическата криза и политическата нестабилност”, коментира Волебел.

„Техните опростенчески послания са привлекателни за много хора, които търсят лесни решения и жертвен агнец за проблемите си”, предупреди още представителят на ОССЕ.

Водещи новини

Още новини