ОССЕ набира още наблюдатели за мисията си в Украйна

  • 29 април 2014 19:02

  • 1235
  • 0
ОССЕ набира още наблюдатели за мисията си в Украйна
© Getty Images/Guliver

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че продължава да се стреми да изпълни плановете за набиране на още стотици наблюдатели за цивилната си мисия в Украйна въпреки задържането на седмина военни наблюдатели, принадлежащи към друг екип, съобщи Ройтерс.

ОССЕ се съгласи миналия месец да изпрати цивилни наблюдатели в Украйна, за да помогне за намаляване на напрежението. Първоначално мисията се състоеше от 100 души, а сега включва 154. Съставът й може да нарасне до 500. Този месец беше пуснато известие, че са нужни още 400 наблюдатели, и процесът на набиране продължава, каза говорителка на ОССЕ.

"Увеличаването на състава продължава", заяви представител на Швейцария, която е ротационен председател на организацията. По думите му "събитията на място ясно показват, че има нужда от по-голям наблюдателски капацитет".

Тази мисия е различна от свързания с ОССЕ екип от невъоръжени военни наблюдатели, осмина от които бяха задържани от проруски сепаратисти в петък. Шведски офицер беше освободен, но в плен продължават да са четирима германци, чех, датчанин и поляк, посочва Ройтерс.

Генералният секретар на ОССЕ Ламберто Дзаниер пристигна днес на посещение в Киев, заяви украинското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Предвижда се той да се срещне с и. д. министър на външните работи Андрий Дешчица и да се включи в преговори между ръководството на украинското външно министерство и представители на наблюдателската мисия на ОССЕ, която действа в Украйна, и страните участници в женевската среща, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

1235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини