Турция се отказа от газов договор с Русия

Интернет
share

Турция се отказа от договор за поръчка на шест милиарда кубични метра годишно на природен газ от Русия, която е основният й снабдител, предава АПФ.

Ходът беше извършен, след като турските власти не успяха да си осигурят намаление, заяви турският енергиен министър Танер Йълдъз.

Йълдъз заплаши в четвъртък да прекрати договора, според който Турция внася газ от „Газпром Експорт”, разклонение на руския газов гигант „Газпром”, през газова тръба, преминаваща през Украйна, Румъния и България.

Турция внесе 18 милиарда кубични метра газ от Русия миналата година, което е около 60 % от общото й вътрешно потребление.

Йълдъз заяви по-рано, че газовите цени са се увеличили с около 39 % през последните 29 месеца. Тих добави, че това ще е причина Турция да ревизира един по един всеки договор с изтичащ срок на сила.

Споразумението за западната тръба, която захранва най-големият турски град Истанбул, е подписано през 1986 г. и срокът му изтича в края на тази година. Снабдяването на руски газ се извършва и чрез „Южен поток”, преминаващ под Черно море.

Водещи новини

Още новини