ЕС обжалва пред СТО руските санкции?

gettyimages
share

Европейският съюз има съмнения дали е законна руската забрана върху вноса на храни, пише "Независимая газета".

В четвъртък Европейската комисия ще представи данни за очакваните ембаргови щети за производителите от ЕС. Селскостопански експерти ще обсъдят в Брюксел целесъобразно ли е да внесат иск срещу Москва в Световната търговска организация (СТО). По предварителни данни щетите за ЕС ще стигнат 12 милиарда евро - далеч по-малко от компенсациите, отпуснати за фермерите от Брюксел, посочва вестникът. Той очаква "загуби, равностойни на фалит" за селяните в Литва, 55 милиона евро щети за Латвия, ущърб и за производителите от Финландия, изнасяла за Русия храни на стойност над 400 милиона евро годишно. "За компенсации вече настояват пред Брюксел Гърция, Испания, Литва, Финландия, Чехия, Франция и Полша", добавя изданието.

Москва наложи забраната в отговор на западните санкции, но ЕС се съмнява дали е правомерна. "Според нас международното право не дава основания за такава ответна реакция", цитира всекидневникът високопоставен дипломат от Брюксел. По думите му ЕС ще анализира всички "за" и "против", преди да обжалва действията на Русия пред СТО.

Западните партньори на Москва "имат много повече опит в СТО", а "западните санкции са по-рафинирани от руските, които се свеждат до пряка забрана за достъп до пазара и затова е по-лесно да се обжалват", коментира руският експерт проф. Алексей Портанский. Освен това ЕС се кани да преговаря с Бразилия и Чили и ще ги разубеждава да доставят храни в Русия. Бразилия разреши на 90 месокомбината да започнат вноса на пилешко, говеждо и свинско в Русия, а Чили може да спечели главно от руското ембарго върху рибата от Европа, забелязва "Независимая газета".

Минск също "се кани да спечели от храни, забранени за внос в Руската федерация", пише всекидневникът в друг материал и твърди в заглавие: беларуският лидер "Лукашенко ще нахрани Русия със салам от европейско месо" - било преработено, било контрабандно, само със сменени етикети. Президентите на Русия и на Египет - Владимир Путин и Абдел Фатах ас Сиси, се споразумяха вчера в Сочи да улеснят достъпа на египетски селскостопански стоки до руския пазар и скоро да увеличат с 30 процента вноса им в Русия, отбелязва печатът.

Египетските доставки за Русия вече бяха увеличени по-рано с 30 на сто. По данни на руското аграрно министерство, допълнителните количества картофи, цитрусови плодове и лук от Египет ще запълнят половината от прогнозния ембаргов дефицит, изтъква "Новие ведомости".

Руското правителство на Дмитрий Медведев получи първите сигнали за вдигнати цени на доставките на храни. Една от най-големите вериги за дистрибуция и търговия на едро в страната - X5 Retail Group, информира търговското министерство, че доставчиците искат над 20 на сто повече за скаридите и ценните риби, съобщава "Комерсант". Според Владимир Русанов от компанията тя не е съгласна и смята да предостави на властите "обективни данни кой вдига цените, с колко и под какъв предлог". Андрей Карпов, шеф на сдружение в търговията на дребно, твърди, че засега го правят само малки руски доставчици.

Селскостопанският министър Николай Фьодоров посочва, че ведомството вече обработва цялата нова информация. Той допуска в най-скоро време да се образуват дела, предвиждащи "по-строга отговорност от административната". Според законите в Русия правителството може да ограничава максималната търговска надценка, а Федералната антимонополна служба "безспорно ще засили контрола на хранителните борси", уверява Анна Мирочиненко от руската агенция. В случай на сговор за вдигане на цените виновниците рискуват глоби до 15 на сто от оборота, реализиран с противоправни средства, забелязва юристката Наталия Шчербакова.

Според "РБК дейли" вицепремиерът Аркадий Дворкович, провел съвещание с доставчици и търговски вериги, недвусмислено ги е помолил да не се увеличават цените на храните. Те ще бъдат задължени да представят седмични ценови отчети в търговското министерство, което ще ги обобщава в доклади за кабинета. За да се избегнат недостоверни сведения, ведомството предвижда избирателни проверки, уточнява топмениджърът Дмитрий Востриков, присъствал на срещата. Поскъпването на храните в Русия започна веднага след забраната върху вноса, твърди бизнесменът от бранша Дмитрий Потапенко. По негови данни доставчиците - "практически всички", настояват цените да скочат с по 10 до 25 на сто за различни групи от стоки.

Водещи новини

Още новини