Русия: Да не допуснем поскъпване на храните

  • 07 август 2014 09:06

  • 2410
  • 3
Русия: Да не допуснем поскъпване на храните
© gettyimages

Русия няма да внася една година храни от страните, въвели икономически санкции срещу нея. Предстои правителството на Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега да разработи списък с конкретните стоки. Той ще се коригира при появата на нови страни, подкрепили санкциите, или ако някой, напротив, се откаже от тях, пише "Росийская газета".

Вестникът коментира вчерашния указ на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, включващ "специални икономически мерки с цел да се гарантира сигурността на Руската федерация" - забрани и ограничения върху вноса на "отделни видове селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти" от държави, въвели икономически санкции срещу руски лица заради ролята на Москва в Украйна. "Най-важното" според официоза е да не се допусне поскъпване на храните в Русия. С тази цел се предвижда "оперативен мониторинг на стоковите пазари" и "комплекс от мерки" с цел "увеличаване на стоките родно производство по щандовете в Русия". В страната има достатъчно мощности за целта и те може бързо да се задействат, уверява изданието. Според цитирани в него експерти това ще създаде и нови работни места в Русия, а руските производители получават "дългоочаквания шанс да се развихрят на собствения си пазар", "без да изразходват сили за конкуренция с онези, които пълнеха щандовете с вносна продукция. Далеч не винаги качествена", подчертава "Росийская газета".

Списъкът с ембарговите стоки ще бъде публикуван днес, твърди "Комерсант". Русия ще забрани според вестника вноса на плодове, зеленчуци, млечна продукция и частично на месо от страните, приели антируски санкции. Решението ще обхване най-малко 10 на сто от руския внос на аграрна продукция - 4 милиарда долара. Трябва бързо да се вземат мерки за заместване на вносните стоки. Правителството впрочем е убедено, че по-късно Западът бездруго би ограничил износа на храни за Русия, се казва в статията.

Очаква се Световната търговска организация да отменя наложените ограничения - Русия смята да изпълнява решенията на нейните арбитражи. Предвижда се търговските спорове да осигурят на руските селскостопански производители време, за да запълнят опразнените пазари, а на търговците на дребно - за да намерят нови търговски партньори, главно в Азия и Южна Америка, добавя всекидневникът.

Вместо производители от Европа и САЩ руските вносители ще изберат доставчици от Латинска Америка - това ще е гаранция, че страните им няма да подкрепят санкциите на Запада, пише "РБК дейли". Според експерти на вестника азиатските държави, въздържали се досега от резки изявления срещу Москва, също може да получат преференции, ако Русия ограничи прелитането на европейски самолети над своя територия. Дипломатически източник от ЕС нарече решението на Кремъл за ответни санкции "непродуктивно и неоправдано", напомня изданието информация на РИА Новости.

Теоретично вносителите ще може да заобиколят забраната, ако внасят храни от черния списък през Беларус и Казахстан, предполага експертът Александър Михайленко. Те обаче ще поемат риск - може да започнат гонения срещу магазините, продаващи такива стоки, разсъждава икономистката Наталия Волчкова. Още е рано да се каже дали смяната на доставчиците ще се отрази на цените по щандовете в Русия, забелязва наблюдателят Владимир Русанов. Ответните санкции на Русия ще увеличат инфлацията в страната с 2 процента, прогнозира бизнесаналитикът Александър Кнобел.

Последвайте канала на

БТА
2410 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Великия

2014.08.13 | 13:10

3
Плевню сега да каже къде да изнасяме наште храни , щото вече и в ЕС няма да ги искат понеже за техните ще намелее пазара извън ЕС и ще се пренатрупа пазара вътре в ЕС.....
Maртин

2014.08.09 | 10:40

2
Всичко му беше окей първите години и за 2 седмици изперка... и оттогава нещо не го слуша главата, май нещо бушоните му гръмнаха..
Мартин

2014.08.09 | 10:40

1
Плювлю, за който гласувах ще ги изкупува.. Това е най-некадърния президент в историята на България... По-голям гъзолизец не сме имали. Най-вече с това ще остане в историята...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини