EС: Ще отговорим на Русия (обновена)

share

Европейският съюз ще направи оценка на щетите, нанесени от руското ембарго и ще приеме необходимите мерки, предаде Интерфакс.

Днес на брифинг официалният представител на Европейската комисия Фредерик Венсан коментира наложената от Москва забрана за внос на храни и суровини от ЕС, САЩ, Норвегия и Австралия. "Действията на Москва са политически мотивирани и ние ще предприемем съответните мерки, когато получим съответните данни", каза той. Представителят на органа на изпълнителната власт на 28-те също заяви, че наложените срещу Русия санкции са свързани с незаконното присъединяване на Крим към Русия и действията на Москва в Източна Украйна.

Руският премиер Дмитрий Медведев днес обяви, че в срок от една година на територията на страната се забранява продажбата на говеждо, свинско и птиче месо, риба, сирена, мляко и млечни продукти, както и плодове и зеленчуци. Под забраната попаднаха и суровини, внесени от 31 държави.

В отговор на ембаргото Полша постави под съмнение воденето на директни преговори с Русия, а Литва изрази готовност да започне консултации с Брюксел за компенсации. Премиерът на Естония Тави Рийвас коментира, че ЕС ще изпита трудности при пренасочването на стоките след затварянето на руските пазари. Медведев определи реакцията на ЕС като цинична.

Водещи новини

Още новини