Симеон Николов: И през октомври няма да приемат България и Румъния в Шенген

Guliver / Getty Images
share

"Вчера бяхме в матова ситуация и вече беше късно да се реагира. В резултат на това най-лошият вариант от очакванията се сбъдна, а именно вариантът да не се приеме дори компромисното предложение на Полша за поетапно приемане в Шенген и да се остави въпросът висящ." Това коментира за БНР Симеон Николов - директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Неговата прогноза е, че на 17 и 18 октомври държавните ръководители няма да приемат България и Румъния в Шенген. Той смята също, че е малко вероятно Холандия и Финландия да променят досегашната си позиция.

"От всяка ситуация трябва да извличаме необходимите поуки, всичко друго е популизъм. Поуката е необходима, за да можем да вървим по-силно напред. Дори и днес в българските реакции не виждаме никаква следа от самокритичност. Реакциите са на хора, които сякаш не са разбрали още къде сме и как функционира този Съюз, как се отстояват интереси там. Една държава, която има силна дипломация, пък и разузнаване, тя е предварително информирана, тя организира контрамерки, срещи на държавно ниво, за да убеди страните, които са против нашите интереси. Ние не видяхме никакво лобиране в последните две години на България сред тези страни. Ние не сме направили необходимото, а сега се оплакваме."

Николов не одобрява и реакцията на външния министър Николай Младенов след заявената отрицателна позиция на Холандия. Според него оттук нататък единствената полезна стратегия на страната ни е дипломатическият път.

Водещи новини

Още новини