Румен Петков: Отлагането на решението за Шенген е личен провал на Николай Младенов

булфото
share

Отлагането на решението за Шенген е провал преди всичко на българската дипломация и личен провал на Николай Младенов, каза в интервю за Агенция “Фокус” Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи и народен представител от Коалиция за България, по повод заседанието на Съвета на министрите на вътрешните работи в Брюксел, което не взе решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

„Това за съжаление е един много голям провал и то на заключителния етап към пълното интегриране на България към общността. Това е провал преди всичко на българската дипломация и личен провал на Николай Младенов”, каза Румен Петков.
„Процесът на присъединяването ни към Европейския съюз и пълноправното ни членство беше действително труден и си спомням огромната енергия и усилия, които тогавашният външен министър Ивайло Калфин хвърли. Спомням си присъединяването ни към НАТО и как тогавашният ни външен министър Соломон Паси буквално изрови земята. Днес сме свидетели на една абсолютна дезангажираност на Външно министерство; нещо повече – външният ни министър плаши Европейския съюз с ултиматуми. Нещо, което няма да се погледне там с добро око и това не е тонът на Европейския съюз”, каза Румен Петков.
По думите му - от външния министър трябва да се търси най-строга политическа отговорност не само за неучастието му в целия процес, а и за грубото му и арогантно изявление към страните от ЕС.

Водещи новини

Още новини