Цветанов: ЕС изолира Холандия и Финландия

булфото
share

Представителите на Холандия и Финландия са останали в изолация на днешното заседание на вътрешните министри на Европейския съюз, каза министърът на вътрешните работи на България Цветан Цветанов, предаде БНР.

Няма решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство от днешния съвет на министрите, допълни той от Брюксел министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Решение няма и причината за това е съпротивата на две страни – Холандия и Финландия, които категорично са отказали приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство сега - това съобщи министър Цветан Цветанов, като каза, че по време на дискусията между министрите се е очертала изолация на Холандия и Финландия, защото всички останали държави-членки на ЕС, в т. ч. Франция и Германия са били „за” приемане на компромисното предложение на Полското председателство. То се е опитвало до последно да намери някакъв компромис. Тук са били свикани допълнителни консултации на ниво посланици с представителите на Хага и Хелзинки. От тях, обаче, също не е имало резултат. Позицията им е останала непроменена, макар, че по думите на Цветан Цветанов, не са имали смислени обяснения защо искат отлагане на българското и румънското членство в Шенген и какво искат оттук нататък. Консултациите и преговорите ще продължат във всички следващи дни.
Ако Холандия и Финландия променят позицията си, решението може да бъде взето на извънреден Съвет, може да бъде взето и на подпис със съгласието на всички останали страни-членки.
Ако няма съгласие до Срещата на върха, която предстои на 17 и 18 октомври, темата ще бъде вкарана като точка в дневния ред на заседанието на държавните и правителствени ръководители.
Другото, което каза Цветан Цветанов, е, че повечето позиции са били в посока, че има правила, че те са били валидни винаги до сега и че трябва да се спазват. Иначе, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи, влизаме в „Параграф 22”.

Водещи новини

Още новини