Лондон ще настоява за затягане на санкциите срещу Русия

Getty Images/Guliver
share

Великобритания ще се опита да убеди останалите държави членки на Европейския съюз за затягане на санкциите срещу Русия заради свалянето в четвъртък на малайзийския самолет с 298 души на борда над Източна Украйна, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Външният министър Филип Хамънд каза, че ако Русия не промени радикално позицията си, на срещата на външните министри на ЕС  във вторник Лондон ще настоява за засилване на санкциите. "Някои от европейските ни съюзници не са особено ентусиазирани за затягането на санкциите, но се надявам, че шокът от този инцидент ще ги ангажира повече и ще ги направи по-склонни да предприемат действията, които са нужни, за да се покаже на руснаците, че някои неща имат последствия", заяви Хамънд.

Той подчерта, че досегашната информация насочва към заключението, че по самолета е стреляно от територията, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна и че ракетата почти сигурно е била доставена от Русия. Британският външен министър подчерта, че руснаците имат влияние, ако не директен контрол върху сепаратистите, поради което не могат да отричат отговорността си за действията им. Той критикува Русия за "възпрепятстване" на разследването на събитията, довели до трагедията със самолета.

Водещи новини

Още новини