Евролеви удрят рамо на Юнкер за шеф на ЕК

share

Леви европейски лидери вчера дадоха подкрепата си за кандидатурата на десния Жан-Клод Юнкер за шеф на Еврокомисията (ЕК), предаде АФП.

Новината дойде след среща в Париж на лявоцентристки премиери от Европа, домакинствана от френския президент Франсоа Оланд. Той съобщи, че е постигнато съгласие да се “уважи” традицията най-голямата група в Европарламента да излъчи председател на ЕК. Десницата - ЕНП, спечели на вота през май най-много места в Европарламента. Още преди изборите тя издигна Юнкер - бивш премиер на Люксембург, за шеф на ЕК. Кандидатурата му за висшия пост обаче предизвика яростни спорове в Европа, които най-вероятно ще продължат и на срещата на върха на ЕС на 26-27 юни. Най-голям защитник на Юнкер е германската канцлерка Ангела Меркел, а най-голям противник - британският премиер Дейвид Камерън, който се зарече да се “бори до дупка” против избирането му.

Обявявайки подкрепата за Юнкер, Оланд посочи, че Европа се нуждае от засилване на икономическия ръст, създаване на работни места и по-голяма “гъвкавост” в бюджетните правила. Това бе разчетено като намек към Меркел, която е за стриктно спазване на ограниченията за дефицит и дълг. Оланд посочи и, че евролевите ще се борят за други висши позиции в ЕС, които предстои да се разпределят - президент, шеф на Еврогрупата, външен министър, шеф на ЕП. Ден по-рано Меркел обяви, че подкрепя настоящия председател на ЕП Мартин Шулц, който бе кандидат на левите за шеф на ЕК, да запази поста си, пише в. Труд.

Водещи новини

Още новини