Американски военни пристигнаха в Полша

gettyimages
share

150 американски военни пристигнаха в Полша, предаде Би Би Си.

Служителите на Пентагона са били предислоцирани от поделение в Италия в база около северния град Швидвин. Очаква се американците да вземат участие в съвместни учения със своите колеги от централноевропейската държава и да останат в Полша 450 дни. По този повод посланикът на Вашингтон във Варшава Стивън Мул заяви: Изпращането на военните е част от нашите ангажименти в рамките на НАТО и цели да покаже нашата солидарност с Полша.

В Полша вчера започнаха най-големите от 40 години военни маневри. Ученията са пряко свързани с кризата в Украйна. По-рано президентът на САЩ Барак Обама обвини руския си колега Владимир Путин в намеса във вътрешните работи на източноевропейската страна. Вчера външният министър на Москва Сергей Лавров посочи, че държавата му има право да защитава своите граждани по света с оръжие в ръка , като се позова на международните юридически норми.

Днес Франция обяви за готовността си да изпрати още четири военни самолета, които да пазят въздушното пространство над Литва, Латвия и Естония, предаде Интерфакс. Решението на Париж идва след като военновъздушните сили на Великобритания, Холандия и Дания вдигнаха във въздуха свои самолети. Мярката бе предприета след като радари са засекли руски изтребители.

Водещи новини

Още новини