Жан-Клод Юнкер е кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия

Getty Images/Guliver
share

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер е общият избор на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия. Той беше избран по време на конгреса на ЕНП, който се провежда от четвъртък в Дъблин, съобщи "vesti".

Той ще поведе предизоборната кампания на консерваторите за Европейски парламент.

"Не трябва да оставяме социалните политики на социалистите. Можем да се справим по-добре с тях. Можем по-добре да се борим срещу безработицата", заяви Юнкер в речта си преди да бъде избран. "Социалистите само говорят за борба с дълга. В действителност ние го правим", каза още Юнкер.

По време на предизборната кампания за Европейския парламент негов основен противник ще бъде кандидатът на социалистите Мартин Шулц.

"Ние сме общност, основана на права", подчерта Юнкер. "Искам Европа да остане континент на мира", каза още той по време на речта си.

Люксембургският политик спечели още през февруари подкрепата на най-голямата германска консервативна партия в надпреварата за поста председател на Европейската комисия и официално обяви, че ще се бори за кандидатурата на ЕНП. Днес той успя да се пребори за подкрепата на ЕНП с еврокомисаря по вътрешния пазар Мишел Барние с 328 на 245 гласа.

Политическата група, която спечели изборите за Европейски парламент на 22-25 май, се очаква да има правото на председателския пост, въпреки че изборът трябва да бъде одобрен и от лидерите на ЕС.

Новият председател на Еврокомисията, който ще замени Жозе Мануел Барозу, ще поеме поста за пет години от ноември.

 

Водещи новини

Още новини