ЕК е спокойна заради вота на недоверие

  • 19 ноември 2014 15:35

  • 986
  • 0
ЕК е спокойна заради вота на недоверие
© gettyimages

В Европейската комисия (ЕК) няма безпокойство по повод внесения вот на недоверие срещу нейния председател Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, предаде РИА Новости.

Днес заместник-председателят на органа на изпълнителната власт на Европейския съюз (ЕС) Франс Тимерманс коментира искането на 76 депутати в Европейския парламент (ЕП), изпратено и до председателя на ЕП Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден, Юнкер да бъде подложен на процедурата.

"Аз съм бил избиран шест пъти в холандския парламент. Знам много добре, че въпросите, които са в компетенциите на законодателите, трябва да бъдат решавани в пленарна зала. ЕП включи въпроса за разглеждане в дневния си ред. ЕК ще бъде изслушана от законодателите от 28-те и нейните представители ще застанат пред депутатите спокойни. Дебатите ще минат и тогава ще видим", каза Тимерманс на брифинг днес.

Депутати от групата на британския депутат Найджъл Фараж и привърженици на лидерката на френския Национален фронт – Марина Льо Пен поискаха ЕП да гласува дали Юнкер може да остане на заетия на 1 ноември 2014 г. пост. Поводът за вота на недоверие е скандалът "Люкслийкс". Бившият премиер на Великото херцогство е обвинен, че като ръководител на люксембургското правителство е помогнал на стотици фирми да укрият данъци чрез подписване на споразумения. Самият Юнкер отрича твърденията.

Депутатите ще гласуват следващата седмица вота на недоверие на пленарната си сесия в Страсбург. За да бъде свален от поста, срещу Юнкер трябва да се обявят най-малко 376 депутати. Общият брой на парламентаристите на ЕС е 751.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
986 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини