Юнкер: Никой не иска Гърция да излезе от еврозоната

  • 15 май 2012 09:03

  • 900
  • 1
Юнкер: Никой не иска Гърция да излезе от еврозоната
©

Страните от eврозоната твърдо възнамеряват да задържат Гърция във валутния съюз.

Такова уверение изрази премиерът на Люксембург и председател на еврогрупата Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето след среща на министрите на финансите на 17-те държави от Еврозоната.

„Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната не беше предмет на обсъждане, никой не пледира в този смисъл”, коментира още експертът.

Еврогрупата се надява на скорошно съставяне на правителство в Гърция, което да разполага с необходимото парламентарно мнозинство за продължаване на процеса на финансови преобразувания, подчерта Юнкер.

ЕС и Международният валутен фонд са помогнали много на Гърция и продължават да го правят, като деблокираха миналата седмица поредния транш от 5.2 милиарда евро, припомни още  председателят на еврогрупата. 

И към момента продължават преговорите за сформиране на правителство в Гърция.

Европейски дипломати отбелязват, че ако в Гърция не бъде създадено правителство, което да може да гарантира изпълнението на всички поети от Атина задължения, изпълнението на антикризисната програма ще се окаже невъзможно, което на свой ред ще означава неконтролируем дефолт на страната и изпадането й от еврозоната.

Последвайте канала на

Весела Найденова
900 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Георги

2015.01.06 | 14:17

1
Е много яно, че никой не иска излизането на Гърция от ЕС. Все още не е задлъжняла като хората, все още има много което може да бъде прибра... ъъ такова приватизирано от банките и големите корпорации. А едно излизане от ЕС и скъсване с тези траншове, означава рестартиране на икономиката, а това не е желателно за хората с власт и пари. В момента Гърция е на колене и те могат да си изнудват както си искат, естествено не без помощ от "вътре".

Добави коментар

Водещи новини