ЕК започва процедура за разпространението на филми от САЩ в ЕС

share

Европейската комисия започна процедура, при която ще бъдат проучени лицензионните условия, за които са се договорили няколко големи филмови студиа от САЩ (Twentieth Century Fox, Warner Bros, Sony Pictures, NBCUniversal, Paramount Pictures) и най-големите европейски телевизионни разпространители като BSkyB във Великобритания, Canal Plus във Франция, Sky Italia в Италия, Sky Deutschland в Германия и DTS в Испания, пише "dnevnik.bg", цитирайки пресслужбата на европейската комисия.

Комисията ще провери дали условията, залегнали в договорите, не ограничават телевизионните оператори в разпространението на продуктите им и в страни от ЕС. Това може да се случи, ако отказват да приемат за свои абонати хора от други страни членки или пък блокират достъпа до услугите си извън границата на съответната страна.

Данните към момента показват, че аудивизуалното съдържание като например популярни филми, е лицензирано от американските компании ексклузивно за териториите на страните, в които са базирани телевизионните оператори или и за няколко други, където се говори същият език.

Разследването цели да установи дали въпросните договори представляват споразумения, които нарушават правилата на конкуренцията в ЕС.

Според Еврокомисията при сега действащите условия излиза, че филмите, лицензирани от американските студиа, се показват единствено на територията на съответните страни, независимо дали се осигуряват чрез сателитна или интернет връзка. Така подобно съдържание не е достъпно за потребителите в други държави дори и в случай, че някои от тях изрично поискат такъв достъп.

 

Водещи новини

Още новини