Доклад: Няма да има българско нашествие на Острова

share

Българи и румънци няма да наводнят Великобритания след отпадането на ограниченията през януари 2014 година, пише днес в електронното си издание "Интернешънъл бизнес таймс", позовавайки се на доклад на Института за проучване на обществената политика.

Според доклада българите и румънците са можели да работят в страната от 2007 година, като броят им е нараснал до 158 000 в края на първото тримесечие на 2012 година. Освен това анализаторите припомнят, че трудовите си пазари отварят също и Германия, Франция и Холандия, което ще намали притока им към Великобритания през януари 2014 година. Институтът очаква напливът на имигранти в началото на идната година да бъде различен от този през 2004 година, когато много източноевропейци се преместиха в Обединеното кралство в търсене на по-добър живот. Според доклада между 2004 и 2012 година в страната са пристигнали 711 000 мигранти в резултат на отварянето на пазара на труда. Преценявайки плюсовете и минусите, анализаторите очакват миграцията да засили натиска върху ниските наеми в центъра и югоизточната част на Лондон, докато трафикът на хора между Румъния и Обединеното кралство продължава да бъде повод за безпокойство.

В доклада е посочено също така, че опитите на правителството да предотврати притока на мигранти чрез ограничаване на помощите и засилване на граничния контрол няма да проработят. Неговите автори са на мнение, че имигрантите са привлечени във Великобритания от гъвкавия пазар на труда и възможността да работят, а не от стремежа да живеят от помощи. Позовавайки се на същия доклад телевизия Ай Ти Ви изтъква, че Великобритания може да поеме нови имигранти, но правителството на Дейвид Камерън трябва да бъде подготвено за отражението от притока на българи и румънци за училищата и жилищното настаняване, вместо да тревожи обществото и да обявява "символични жестове".

Водещи новини

Още новини