Ангела Меркел: ЕС да върне част от властта

share

Европейският съюз трябва да разгледа възможността за връщане на част от пълномощията на членките на Блока, призова Ангела Меркел, пише британският в. Дейли Телеграф.

Германският канцлер заяви: Нужна ни е по-добра координация, а това означава, че не всички решения трябва да взимат в Брюксел. Повече Европа не означава прехвърляне на пълномощия от държавите към институциите на ЕС. Тома може да означава и по-добро сътрудничество между отделните страни. Тя също подчерта необходимостта в Брюксел да помислят кои прерогативи могат да се върнат на правителствата в 28-те.

Изказването на Меркел бе широко коментирано в британските медии. Допреди няколко месеца призивите на Обединеното кралство и премиера Дейвид Камерън за реформи в блока бяха подкрепяни само от Холандия. Сега обаче и Берлин е готов за реформи в ЕС, пише лондонският в. Индипендънт. Според други медии на Острова Германия иска да започне разговори с Брюксел по въпроса. За пръв път германският канцлер открито заяви за разпределението на властта. След парламентарните избори тя ще има възможност да обсъди въпроса с британския министър-председател по-обстойно, посочва Дейли мейл.

Камерън има намерението да започне преговори с Брюксел преди 2017 г. Тогава в страната ще се проведе референдум дали страната да остане в ЕС.

Водещи новини

Още новини