Арестуваха членове на ЕТА

share

Гражданската гвардия на Испания е задържала в северната част на страната двама членове на баската сепаратиска групировка ЕТА. Това съобщиха от министерството на вътрешните работи на кралството, предаде ИТАР-ТАСС.

Задържаните са Хон Лисарибар Ласарте и Рубен Гелбенцу Гонсалес, които са известни на полицията още от средата на 90-те години на миналия век. Те са били в редиците на младежката организация „Хараи”, тясно свързана с групировката ЕТА. През 2004 година двамата бяха арестувани във Франция. Единият от тях тогава успя да избяга.

Този път двамата са арестувани от испанските стражи на реда по подозрение в организирането на взривове през 2002 година. Съгласно документи, иззети преди десет години при задържането на един от лидерите на групировката, Лисарибар и Гелбенцу са членували в група, организирала терористични атентати в градовете Памплона, Сарагоса, Асагра и Аргедас.

По данни на вътрешното министерство на Испания след идването на власт на испанската Народна партия в края на 2011 година са арестувани 59 членове на ЕТА.

Водещи новини

Още новини