Испания: ЕТА да се разпусне

  • 25 ноември 2012 16:03

  • 841
  • 0
Испания: ЕТА да се разпусне
©

Испанското правителство отказа предложението за преговори на баската сепаратистка групировка ЕТА и поиска тя да се разпусне без условия, предаде "Ройтерс".

По-рано ЕТА каза, че иска да преговаря за завръщане на нейни затворници в северния испански регион, прекратяване на военната й структура и пълно разоръжаване.

"Единственото изявление, което очакваме и искаме, е за безусловно разпускане", подчерта вътрешният министър Хорхе Фернандес Диас пред репортери. "Те знаят, че не сме преговаряли и изобщо няма да преговаряме с терористична организация", допълни той.

Преди година ЕТА обяви края на 40 години въоръжена борба за независимост, която сложи край на живота на над 800 души, но без да прекрати окончателно операциите си и да обяви разоръжаване.

Групировката изгуби подкрепата на Страната на баските и беше сериозно засегната след поредица от арести през последните години. Стотици нейни представители са в затворите из цяла Испания.

ЕТА иска да преговаря за завръщането им в Страната на баските в замяна на премахване на военната й структура и предаване на оръжията, припомня Дневник.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини