Франция подкрепя Ирина Бокова за втори мандат начело на ЮНЕСКО

share

Франция подкрепя кандидатурата на българката Ирина Бокова за втори четиригодишен мандат като генерален директор на ЮНЕСКО, обяви днес френското външно министерство, цитирано от АФП.

Гласуването ще е през октомври. Традиция е генералните директори да остават на поста няколко мандата. Ние смятаме, че г-жа Бокова води смела политика на реформи в труден от финансова гледна точка контекст, посочи говорителят на министерството Филип Лалио пред журналисти. Бокова е фаворит за изборите през октомври, на които ще се състезава с посланика на Джибути в Париж и в ЮНЕСКО Рашад Фарах, подкрепен от страните от Африканския съюз и Арабската лига.

Първата жена начело на ЮНЕСКО, 60-годишната Ирина Бокова, беше избрана за генерален директор в съперничество с бившия египетски министър на културата Фарук Хосни. Тя управлява Организацията на ООН за образование, наука и култура с бюджет, съкратен с една четвърт, след като САЩ решиха да замразят финансовата си вноска заради приемането на палестинците в организацията през октомври 2011 г.

Водещи новини

Още новини