ЕК: Рекапитализацията на гръцките банки за 50 млрд. евро ще завърши до юни

share

Пълната рекапитализация на гръцките банки, която се оценява на 50 млрд. евро, ще бъде завършена до два месеца, предаде ИТАР-ТАСС.

Според говорител на европейския комисар по финансовите и валутните въпроси Оли Рен страната е подобрила контрола върху дейността на финансовите институции с цел повишаване на устойчивостта на банковия сектор. Правителствено на Антонис Самарас е създало фонд за финансова стабилност, разполагащ с 50 млрд. евро, който е осигурил средства за стабилизацията на сектора. Пълната рекапитализация може да завърши до два месеца.

От Брюксел обясниха, че гръцката криза не е започнала от банковия сектор. Ето защо финансовата система в южната ни съседка е по-стабилна от тази в Кипър. По данни на централния депозитар в Атина активите на гръцките банки към края на 2012 г. са били на стойност 442,2 млрд. евро, а брутният вътрешен продукт на страната през 2011 г. е бил 208,5 млрд евро. Следователно, банковите активи са били 212 % от БВП. В Кипър активите са достигнали 126,3 млрд евро през същия период, а БВП - едва 17,9 млрд евро в 2011 г По този начин съотношението активи към БВП е 703 на сто, пояснява руската медия.

Водещи новини

Още новини