Папата ще отслужи литургия на Велики четвъртък в затвор за младежи

share

Папа Франциск ще води важна църковна служба следващата седмица в параклиса на затвор за младежи вместо във Ватикана или Рим, както е бил обичаят при неговите предшественици, съобщи Ройтерс.

Ватикана заяви, че главата на Римокатолическата църква ще отслужи литургия на Велики четвъртък в затвора за непълнолетни "Касал дел Мармо" край Рим.

По време на тази служба папата по традиция измива и целува краката на 12 души, припомняйки примера на смирението, показано от Исус към учениците му на Тайната вечеря.

Предшествениците на Франциск са отслужвали литургията или в базиликата "Свети Петър" във Ватикана, или в римската базилика "Свети Йоан Латерански".

Докато бил архиепископ на Буенос Айрес, бившият кардинал Хорхе Берголио често провеждал службата на Велики четвъртък в затвор, болница, дом за възрастни или при бедни хора.

Папата е също така епископ на Рим и решението на Франциск да отслужи литургията в затвора "Касал дел Мармо" е поредният знак, че той се отнася сериозно към тази си роля.

Службата на Велики четвъртък е една от няколкото през Страстната седмица, която според католическия календар тази година започва на 24 март с Цветница и завършва на 31 март с Великден.

Папа Франциск е наредил папският трон в Клементинската зала на Апостолическия дворец във Ватикана да бъде заменен с обикновено кресло, съобщи междувременно в. "Стампа".

Водещи новини

Още новини