Папата: Да се защитават бедните (обновена+снимки+видео)

  • 19 март 2013 10:08

  • 2970
  • 4
Папата: Да се защитават бедните (обновена+снимки+видео)
©

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март встъпи в длъжност, предаде Би Би Си.

Площадът "Св. Петър" във Ватикана бе препълнен от хора, приветстващи новия ръководител на римокатолическата църква. В града пристигнаха представители на 33 християнски църкви, включително и вселенският патриарх Вартоломей. Във Вечния град има и 16 делегации на еврейски общности. Папата се помоли на гроба на св. Петър, смятан за първия глава на римската църква. По-късно новият духовен водач на католиците получи пръстена на "рибарите", който се дава на всеки наместник на Св. Петър и палиум (наметало от агнешка кожа).

Франциск се обърна към вярващите на италиански език. Той призова за защита на природата и на най-слабите членове на обществото. Папата допълни по време на първата си официална реч като лидер на 1,2 млрд. католици, че светът трябва да сложи край на "знаменията за разрушение и смърт”.  "Това означава да се уважават всички Божии създания и да се уважава природата, в която живеем. Това означава и да се защитават хората, да се полагат грижи за всеки един човек, особено за децата, за възрастните и нуждаещите се”, каза Франциск по време на литургията по случай възкачването му на Светия престол.

На церемонията отказаха да присъстват британската кралица Елизабет II и премиерът Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г.. Причината за бойкота от страна на държавния глава и ръководителя на кабинета на Обединеното кралство е спорът между родината на Франциск Аржентина и Лондон за Фолкландските острови. 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2970 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.03.22 | 11:51

4
Католическата църква "Ватикана" е просто един окупатор скрит зад вярата на хората. Имам много примери, но няма да навлизам в подробности. Който иска да вярва може да вярва и без посредници.

2013.03.19 | 15:23

1
Тия олигофрени си живеят още в праерата.
mhm

2013.03.22 | 11:51

3
Олигофрени са ония с ролексите
СГАН

2013.03.19 | 16:00

2
и как по-точно се защитават бедните и най-вече от какво трябва да се защитават??? Тия религиозните вече толкова много изтрещяха та чак прекаляват с тая тяхната колективна невроза,измет мръсна,бих ви пратил на Марс.Ватикана е толкова богата че ако се закрие кризата ще спадне наполовина за цяла Европа и това са математически факти

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини