ЕС с по-строги санкции срещу КНДР

share

Правителствата на ЕС приеха нови, по-строги санкции срещу Северна Корея и ограничиха търговските й възможности след ядрения тест от миналата седмица, предаде Ройтерс.

Това бе третият ядрен опит на КНДР от 2006 г. насам. Той бе извършен в нарушение на резолюции на ООН и предизвика осъждане в цял свят.

Обхватът на санкциите надхвърля този на приетите от Съвета за сигурност на ООН през януари. Прибавят се мерки, които блокират търговията със севернокорейски държавни облигации, злато и други ценни метали и диаманти, съобщиха дипломати от ЕС.

"Оказахме натиск за прилагане на санкциите. Това е отговор на ядрена програма, която поставя в опасност не само региона, но и цялата структура на сигурността в световен мащаб", заяви германският външен министър Гидо Вестервеле на среща със свои колеги в Брюксел, предаде БТА.

Новите санкции забраняват компоненти, които може да се използват за изработване на балистични ракети, като някои видове алуминий.

Освен това на севернокорейските банки се забранява да откриват нови клонове в ЕС, а европейските банки няма да могат да откриват нови клонове в КНДР. Дипломатическите източници казаха, че не знаят дали севернокорейски банки вече имат свои филиали в ЕС.

Водещи новини

Още новини