Британски евродепутат ще лобира срещу българите

share

Лидерът на Партията за независимост на Великобритания (ЮКИП) Найджъл Фаридж заяви, че основната причина партията му да привлича все повече поддръжници е, че се бори за слагане край на политиката на "отворени врати" за имигрантите и за ограничаване на правата на другите граждани на ЕС да работят, живеят и получават социални помощи във Великобритания, предаде Ройтерс.

"Имиграцията е много, много важна причина хората да гласуват за нас", каза той в интервю за Ройтерс. По негови думи местните общности са станали "неузнаваеми" заради наплива на имигриращи работници през последното десетилетие. "Равнищата на разделение и враждебност, които се породиха в тези общности от правителствената политика на отворени граници с ЕС е нещо, което много, много ядосва хората", заяви Фаридж, който привлича гласоподаватели на консерваторите на британския премиер Дейвид Камерън с атаки срещу бюрокрацията на ЕС и източноевропейската имиграция. Според него рязкото покачване на рейтинга на партията му е било причината премиерът Камерън да обещае исторически референдум за евентуалното излизане на Великобритания от ЕС. Според някои проучвания подкрепата за ЮКИП стига до 16 процента.

Фаридж посочи, че основен приоритет в кампанията му ще е да лобира срещу даването на българи и румънци на пълен достъп до британския трудов пазар от догодина. От 2014 г. съгласно правилата на ЕС за свободно придвижване гражданите на тези две страни ще имат този пълен достъп, седем години след присъединяването им към ЕС, припомня Ройтерс. Фаридж отхвърля критики, че партията му е расистка и заявява, че подкрепя избирателна имиграция от австралийски тип, в която хората се подбират според уменията им.

Водещи новини

Още новини