Бивш зам.-председател на ЕК лобирал за Юбър?

  • 11 юли 2022 15:40

  • 413
  • 1
Бивш зам.-председател на ЕК лобирал за Юбър?
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Заместник-председателят на Европейската комисия от 2004 до 2014 г. Нели Крус (Нидерландия) вероятно е лобирала за американската фирма Юбър.

Днес ЕК е изпратила до бившия заместник-председател на институцията писмо с искане за обяснения по повод статия за международно журналистическо разследване, водещо до съмнения в лобизъм. Това потвърди говорител на комисията, предаде БТА.

"Видяхме публикациите, правим оценка. Не бързаме да правим изводи", каза говорителят. Той добави, че бившите еврокомисари имат задължения и някои случаи е възможно при съмнения за нарушение да бъдат отпратени към Съда на ЕС.

"Досиетата Юбър" са разследване по вътрешни документи на превозвача, получени от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Парижкият в. "Монд" стига до заключението, че френският президент Еманюел Макрон в качеството му на министър на икономиката в момента на събитията, също е лобирал в полза на американската компания.

Британският в. "Гардиън" отбелязва намесата на Крус в полза на дейностите на дружеството в ЕС и последващото ѝ официално присъединяване към компанията след изтичането на т. нар. "срок на охлаждане" след оттегляне от ЕК.

Скандалът с лобирането във Великобритания се разраства

Последвайте канала на

Валери Зайцев
413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.11 | 16:22

1
урсулчето кога ще я разследват за лобизъм за ваксите?

Добави коментар

Водещи новини