Ангела Меркел: Идването на Хитлер на власт е постоянно предупреждение за Германия

share

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че идването на Хитлер на власт преди 80 години е постоянно предупреждение за германците и припомни, че демокрацията и свободата не са нещо подразбиращо се от само себе си, предаде АФП.

"Това трябва да е постоянно предупреждение за нас, германците. Правата на човека не се налагат от само себе си. Свободата не е нещо подразбиращо се, а демокрацията не успява по презумпция", заяви Меркел в реч по повод 80-годишнината от идването на нацисткия диктатор на власт на 30 януари 1933 г. "За жизнено и хуманно общество са нужни хора, които се отнасят с уважение и внимание един към друг, които поемат отговорност за себе си и за другите", подчерта родената след Втората световна война Меркел. Тя отново повтори, че Германия носи "постоянна отговорност" за престъпленията на нацизма. Канцлерът произнесе речта си на мястото на бившата централа на нацистката тайна полиция Гестапо. Тя припомни, че на Адолф Хитлер са били нужни само шест месеца, за "да унищожи цялото многообразие" на германското общество.Тя също припомни, че голяма част от германското общество е подкрепило хитлеристкия режим.

"Възходът на националсоциализма стана възможен единствено защото елитът и големи слоеве от германското общество участваха в него или най-малкото го подкрепиха", отбеляза Меркел. Тя даде за пример гигантското аутодафе на 10 май 1933 г. в Берлин на творби на еврейски, комунистки или пацифистки писатели, организирано от нацистите, с участието на студенти и университетски преподаватели, на което са изгорени творби на интелектуалци като Карл Маркс, Зигмунд Фройд, Томас и Хайнрих Ман, Курт Тухолски и др

Водещи новини

Още новини