Меркел: Нацистките престъпления не бива да бъдат забравяни

share

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че ерата на нацистките престъпления не бива да бъде забравяни и че Германия носи отговорността да не допусне такава "черна глава" (от историята) някога да се повтори, предаде ДПА.

"И, разбира се, искаме ясно да заявим, че ще се намесим на други места, където има несправедливост", каза Маркел в клип, чието излъчване става в навечерието на 80-ата годишнина от идването на власт на Адолф Хитлер.

"(Отговорността) трябва да се разяснява от поколение на поколение", допълва Меркел.

"Трябва да заявим: с кураж всеки е длъжен да допринесе за това да гарантираме, че расизмът и антисемитизмът нямат шанс", подчерта германският канцлер.

Меркел направи този коментар ден преди годишнината от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц, на територията на днешна Полша, от Червената армия през 1945 година.

Германският президент Паул фон Хинденбург назначава Хитлер за канцлер на 30 януари 1933 година. Нацисткият лидер циментира властта си с кампания на насилие и премахване на политическите си опоненти, припомня ДПА.

"Имало е неколцина достойни хора, които не са участвали в това, но за съжаление е имало и много, много хора, които са позволили да бъдат заслепени."

"Именно поради тази причина е много важно да не забравяме тази черна глава (от историята)..., която винаги ще помним и ще действаме така, че тя никога, никога да не се повтори", каза Меркел.

Водещи новини

Още новини