Въпреки кризата. ЕП няма да пести

share

Европейският парламент ще се върне към практиката да се мести във френския град Страсбург 12 пъти в годината, реши днес ЕП, прилагайки решение на съда на Европейския съюз, въпреки критиките за разточителство, предаде ДПА.

Парламентът, чиято работна база е в Брюксел, трябваше да гласува въпроса, след като опитите да се намали броят на годишните сесии в Страсбург на 11 срещнаха юридически пречки. През декември Съдът на Европейския съюз в Люксембург отхвърли решението с мотива, че ротацията е залегнала в договорите за основаване на ЕС. Съкращаването на дори едно от ежемесечните 500-километрови преселения на стотици европейски парламентаристи и преводачи от Брюксел в Страсбург би спестило над 2,5 милиона евро според изчисленията на парламента.

Страсбург беше избран за седалище на парламента заради символичното му местоположение - на границата между Франция и Германия. Ежемесечният приток на парламентаристи е жизнено важно за икономиката на града. Едно единодушно решение на правителствата от ЕС би могло да премахне тази договорка, но Париж предупреди, че никога няма да се съгласи.

Водещи новини

Още новини