Ейре ни дава рамо за Шенген

share

Присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство не е в дневния ред на неформалната среща на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, която започва днес в Дъблин, но "ирландското председателство възнамерява да постигне напредък в присъединяването на Румъния и България към Шенген", заяви за Аджерпрес говорител на ирландското председателство на Европейския съвет.

"Въпросът не е включен в дневния ред на неформалната среща на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Дъблин тази седмица. Ирландското председателство на ЕС възнамерява да постигне напредък в присъединяването на Румъния и България. Наясно сме със съществените и трайни безпокойства на някои страни членки, които трябва да бъдат разгледани", посочи цитираният източник. Той добави, че темата е включена в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през март съгласно заключенията на Европейския съвет.

Анекс към заключенията на Европейския съвет от декември миналата година посочва, че Румъния и България са изпълнили задълженията си по прилагането на шенгенското законодателство и приканва Съвета по правосъдие и вътрешни работи да се върне към
темата през март 2013 г.

Водещи новини

Още новини