Елизабет II участва за първи път в заседание на правителството

share

Британската кралица Елизабет Втора участва днес за първи път в заседание на правителството, предаде АП.


Облечена в кралско синьо палто и рокля, и седнала на премиерския стол "като в сандвич" между премиера Дейвид Камерън и външния министър Уилям Хейг, 86-годишната кралица бе почти незабележима, отбелязва ДПА. Тя бе поканена да присъства в качеството на наблюдател като част от тържествата по повод нейната 60-годишнина на престола.

По съвпадение една от темите на правителственото заседание бе планираната промяна в правилата за наследяване на престола, които установяват равенство между половете в династичната наследствена линия. Обсъден е бил и конфликтът в Афганистан, заяви говорител на "Даунинг стрийт". Кралицата взе думата само на два пъти по време на половинчасовото си присъствие. Първия път, за да каже, че следващата Реч на кралицата (годишното й въведение в законодателната програма на правителството), ще бъде кратка, а втория - за да пожелае Весела Коледа на министрите.

Членовете на правителството й подариха 60 подложки за сервиране с изображения на Бъкингамския дворец в чест на Диамантения й юбилей. Подаръкът, който министрите са купили със собствени пари, очевидно е бил предложен като подходящ жест от самия дворец, отбелязва ДПА.

По-късно кралицата направи обиколка на Форин офис, където бе обявено, че южната част от Британската антарктическа територия е преименувана Земя Кралица Елизабет в нейна чест.

Архивите показват, че Елизабет II е първият британски монарх, присъствал на мирновременно заседание на кабинета след крал Джордж III през 1781 г., в разгара на войната за независимост на САЩ. Бащата на Елизабет - крал Джордж VI, участва в заседания на правителството през Втората световна война.
 

Водещи новини

Още новини