Херман ван Ромпой: Най-тежкото време мина

gettyimages
share

Най-тежкият етап от европейската криза е преодолян, но ни предстои още много работа, заяви тази сутрин президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой в края на първия ден от срещата на високо равнище, която приключва днес.


"Срещата на високо равнище потвърди "пътната карта" за създаването на европейски банков съюз", отбеляза тази сутрин ван Ромпой, цитиран от световните агенции. Надявам се, че изработването на необходимите закони за сформирането на банковия съюз ще приключи към юни 2013 година, допълни президентът на ЕС. Вчера на заседание на Еврогрупата бе прието ключово решение за предоставянето на Гърция на поредния транш от финансовата помощ за Атина, припомни ван Ромпой. Това означава, че "изпълнението на задълженията по бюджетната консолидация на тази страна дава резултати и гръцката икономика върви към възстановяване", допълни президентът на ЕС.

Ван Ромпой каза, след първия ден на срещата на високо равнище, че изтичащата седмица е "добра" за ЕС и ще се запомни с връчването на Нобеловата награда за мир, споразумението за помощта за Гърция и за европейския банков надзор. През юни 2013 година Ван Ромпой ще представи план за действие за задълбочаването на Икономическия и валутен съюз в четири области: предварително координиране между държавите членки на икономическите реформи, които те планират да направят, социалното измерение на Икономическия и валутен съюз, надеждността и механизмите за постигане на споразумения между държавите и европейските институции за конкурентоспособността и растежа и най-сетне механизмите за солидарност, с които са обвързани тези договори.

Като цяло първият ключов ден от срещата на върха на ЕС приключи в много оптимистична атмосфера. "Днес бяха на лице всички условия за преодоляване на кризата с еврото", заяви френският президент Франсоа Оланд. "Ние съгласувахме създаването на всички механизми за това", допълни Оланд.

В работата на форума участва и българският премиер Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини