Програмата на ООН за развитие: Войната върна Газа в 50-те години на миналия век

Getty Images/Guliver
share

Войната между Израел и "Хамас" унищожи палестинската икономика и доведе до това почти цялото население в Газа да живее в бедност, като индексите за качество на живот се върнаха на равнището си отпреди 70 години, заяви днес Програмата на ООН за развитие, цитирана от Ройтерс. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3232

В началото на изследване на социоикономическите последствия от войната Чисоте Ногучи от Програмата на ООН за развитие (ПРООН) заяви, че икономиката на палестинските територии - ивицата Газа и окупирания от Израел Западен бряг, в момента е 35% по-слаба, отколкото е била миналата година преди офанзивата на Израел. 

Според някои оценки нивото на бедност в Газа наближава 100% в резултат на всички разрухи, а безработицата стига 80 на сто, каза тя. 

"Държавата Палестина преживява безпрецедентни премеждия", съобщи тя по време на пресконференция в Женева. 

"За Газа развитието се връща назад с около 70 години до 1955 г.", подчерта Ногучи.

Дори и при оптимални условия, при запазване на сегашните нива на международна помощ, ще е необходимо поне едно десетилетие, за да се възстанови икономическото производство до предвоенните нива, каза тя.

ООН призова за отварянето на повече пунктове към ивицата Газа за доставки на хуманитарна помощ

Войната, започната от Израел след нападенията на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври миналата година, при които загинаха около 1200 души, доведе до огромни разрушения в ивицата Газа.

Училища, болници и друга основна инфраструктура бяха изравнени със земята. По данни на министерството на здравеопазването в Газа близо 43 000 палестинци са били убити.

В доклада се посочва, че около 3,3 милиона палестинци, от които 2,3 милиона в Газа и 1,5 милиона деца, се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.

Очаква се разходите за възстановяване на повредената инфраструктура да достигнат 18,5 милиарда долара, което е почти целият годишен брутен вътрешен продукт на палестинските територии през 2022 година.

Войната е нанесла също толкова тежки поражения на образователната система, се казва още в доклада, като към края на септември 625 000 ученици в Газа нямат достъп до образование, а по 93% от училищните сгради са нанесени сериозни щети.

Подобно е положението и в здравеопазването. Общо 986 здравни работници са били убити до края на септември, а по-малко от половината от центровете за първична медицинска помощ са функционирали частично, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3232

Водещи новини

Още новини