Белгийците не могат да се евакуират от Ливан заради пълни самолети

Getty Images/Guliver
share

Въпреки спешната препоръка на белгийското Министерство на външните работи към над 1800-те белгийски граждани в Ливан да заминат колкото се може по-скоро, те нямат тази възможност заради недостиг на самолетни билети, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2785

„Все още съветваме белгийските граждани да се регистрират в системата „ТравълърсОнлайн“ или в посолството ни в Бейрут и да напуснат Ливан колкото се може по-скоро. Това е все още възможно с пътнически самолети, а авиокомпания Middle Eastern Airways все още имат полети“, съобщи сутринта МВнР на кралството. Този следобед обаче стана ясно, че няма свободни билети за тези полети.

Белгийците не са единствените в затруднено положение. Нидерландските граждани в Ливан се сблъскват със същия проблем, като властите в Хага също съветват съгражданите си да напуснат страната, но пътническите полети с Близкоизточните авиолинии са напълно резервирани.

Авиокомпаниите спират полетите си до Тел Авив и Бейрут

Междувременно Великобритания изпраща утре самолет до Ливан, за да евакуира британските граждани. Германия също разположи самолет за евакуация на дипломатическия персонал, семействата му и германците с медицински проблеми, които им пречат сами да напуснат страната. Вчера Канада резервира 800 места в пътнически полети, за да помогне на гражданите си при напускане на страната.

Причината за спешните действия е ескалацията на насилието в региона. Израел извършва атаки на ливанска територия от известно време, но интензивността им значително се засили през последните седмици. Израелската армия нанесе тежки въздушни удари срещу „Хизбула“, а през нощта от понеделник срещу вторник започна наземна инвазия.

Към момента федералното правителство на Белгия в оставка все още не се е събрало, за да обсъди възможна евакуация на белгийските граждани от Ливан, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2785

Водещи новини

Още новини