Иран подготвя масирана ракетна атака срещу Израел

gettyimages
share

Иран подготвя масирана ракетна атака в отговор на последните действия на Израел в Ливан, предупреждават американски източници.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2781

Сухопътната операция в Ливан ще приключи възможно най-скоро. Това заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари и обясни защо Израел е започнал "ограничена, локална и целенасочена" сухопътна офанзива срещу Хизбула. По думите му, шиитската групировка е планирала да атакува Израел през тунели под границата на седми октомври - годишнината от деня, в който Хамас нахлу в Израел, предаде БНТ.

Израел: Проведохме десетки операции срещу "Хизбула" в Ливан

Според "Хизбула" израелските сили не са прекосявали границата на Ливан. И двете страни в конфликта твърдят, че директен сблъсък между техни бойци не е имало.

Високопоставен служител на правителството на САЩ каза, че Иран се готви „в непосредствено бъдеще“ да извърши нападение с балистични ракети срещу Израел и предупреди за „тежки последици“, ако това се случи.

Служителят, цитирайки разузнавателните данни, заяви, че САЩ активно подкрепят израелските отбранителни приготовления. Това се случва, след като днес израелската армия предупреди хората да се евакуират от двайсетина ливански погранични общини часове след като обяви предприемането на ограничени сухопътни операции срещу "Хизбула".

Представители на Белия дом не са представили засега никакви доказателства в подкрепа на заключението на разузнаването. Служителят добави, че правителството е уверено в тези оценки. Ирански официални лица обаче не бяха открити за коментар.

През април Иран вече предприе безпрецедентна директна атака срещу Израел, но малко от иранските ракети достигнаха целите си. Много от тях бяха свалени от водената от САЩ коалиция, а други очевидно не успяха да бъдат изстреляни или се разбиха по време на полет. Дори и тези, които достигнаха Израел, изглежда не са попаднали в целите си, посочиха експерти и анализ на АП през септември.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2781

Водещи новини

Още новини