Втората група българи готови за евакуация от Ливан: Имаше отново бомбардировки до нас

Булфото
share

Очаква се преди обед правителственият самолет отново да излети за Бейрут, за да евакуира втора група българи, които искат да напуснат Ливан.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2766

Снощи правителственият "Еърбъс" върна у нас 89 души - майки с деца и възрастни хора.

Анита Беро ще бъде във втората група, изведени от Ливан. Тя и двете й деца тръгват за летището в очакване на правителствения самолет: "Имаше отново бомбардировки по-наблизо до нас, в нашия район, но най-важното е, че сме живи и здрави и успяхме да се събудим – както ние, така и нашите роднини. Тежка нощ, наистина, поредна. Багажът е подготвен от няколко дена, откакто имаме информация, че изпращат правителствен самолет за евакуация. Всички сме готови – в изчакване, и след малко потегляме към летището. Има светлина в тунела и скоро сме на българска земя. На спокойствие, на защитено място, в безопасност. Както е и за много други българи", разказа тя за БНР.

Премиерът Главчев: Очакваме извеждане на още 61 български граждани от Ливан

61 са българските граждани, които са с изрядни документи в Бейрут и които предстои да се качат на втория полет, организиран от страната ни. Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев.

"Авиоотрядът имаше готовност още вчера да тръгне за втори полет, но има процедури, които трябва да бъдат извършени в посолството в Бейрут. Те са към приключване. Днес около обяд да се надяваме, че пак обстоятелствата ще бъдат благоприятни и полетът ще бъде осъществен. Надяваме се до обяд да може да се запълни самолета, ако не, ще предложим места на държави-членки от Европейския съюз. По сведения от посолството и от Министерството на външните работи са общо 400.

Днес е динамична ситуацията, но минимум 61 ще са българските граждани, но не всички от тези 400 са заявили желание да бъдат евакуирани", обясни Главчев. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2766

Водещи новини

Още новини