Израелски генерал: Имаме скрити козове срещу "Хизбула"

Getty images (архив)
share

"Ние имаме скрити козове срещу действащата в Ливан проиранска терористична групировка "Хизбула", това каза бригадният генерал от запаса на Въоръжените сили на Израел (ЦАХАЛ) Ярон Бускила пред вестника от страната си "Маарив".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2650

Събеседникът на изданието не разкри подробности за това какви конкретни ходове може да предприемат ЦАХАЛ срещу шиитските екстремисти. "Изиграването на козовете ни би ескалирало обстановката и в нашата страна, и в целия регион на Близкия изток", каза още той.

В същото време генералът обясни защо Сухопътните войски на Еврейската държава не са започнали операция срещу "Хизбула".

"На този етап се вижда, че благодарение на събираната с години оперативна информация, постигаме успехи с въздушни удари. Заради това ЦАХАЛ не предприемат никакви действия по земя. Целта на атаките с ракети, самолети и дронове по "Хизбула" е да накараме терористите да подпишат изгодно за нас примирие", каза още Бускила.


Изказването на генерала бе публикувано малко след като британската информационна агенция "Скайнюз" съобщи, като се позова на свои източници, че Израел и "Хизбула" може да подпишат споразумение за прекратяване на бойните действия в рамките на днешния ден.

"Очаква се примирието да продължи 21 дни", добави медията от Лондон.


"Евентуалното спиране на огъня обаче няма да засегне действията на ЦАХАЛ в палестинския анклав на брега на Средиземно море ивицата Газа срещу арабската терористична групировка "Хамас", посочи още "Скайнюз".


По-рано президентите на САЩ Джо Байдън, френският държавен глава Еманюел Макрон и лидери на други страни призоваха Израел и "Хизбула" за нормализиране на ситуацията по границата между Еврейската държава и Ливан.

САЩ, Франция и други страни официално призоваха за спиране на огъня по израелско-ливанската граница за 21 дни

На този етап нито израелското правителство начело с Бенямин Нетаняху, нито "Хизбула", нито властите в Бейрут са реагирали на апела", добави израелската медия нюзру.

 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2650

Водещи новини

Още новини