Снаряди и дрон поразиха танкер и търговски кораб край Йемен

pixabay
share

Два снаряда поразиха танкер, плаващ под панамски флаг, край бреговете на Йемен, съобщава "Ройтерс".

По данни на Британската организация за морски търговски операции (UKMTO) инцидентът е станал на около 70 морски мили северозападно от пристанище Салейф.

Извършва се оценка на щетите. Избухнала е трета експлозия в непосредствена близост до кораба, но няма жертви на борда.

Отделно британската фирма за морска сигурност Ambrey съобщи, че дрон е ударил търговски кораб на около 50 морски мили западно от Ходейда в Йемен. Няма данни за пострадали или нанесени щети и корабът продължава по маршрута си.

UKMTO също получи информация за инцидент на 58 морски мили западно от Ходейда, но не предостави повече подробности и уточни, че властите провеждат разследване.

Евакуираха екипажа на плаващ под гръцки флаг танкер след нападение в Червено море

От ноември миналата година йеменските бунтовници хуси предприеха десетки атаки с дронове и ракети срещу кораби в Червено море и Аденския залив.

Те твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа. САЩ и техните съюзници обаче ги определят като безразборни и заплаха за световната търговия.

Атаките принудиха редица търговски превозвачи да пренасочат корабите си към други маршрути и породиха страхове, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.

Водещи новини

Още новини